Jak zrobić ser feta

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ser feta, to trafiłeś we właściwe miejsce. Ten przepis jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Polega na zrobieniu skrzepu i zalaniu go solanką, co zajmuje kilka godzin. Dodanie odrobiny chlorku wapnia, wraz z sokiem z cytryny, może zwiększyć szanse na uzyskanie twardego skrzepu. Na koniec musisz przechowywać fetę w solance przez jeden do trzech tygodni, zanim będziesz mógł się nią cieszyć.

Wykonanie własnej fety nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu i specjalnych składników. Pokochasz pyszne rezultaty – jędrne, ale kruche – i jest to świetny sposób, aby zaoszczędzić pieniądze, zbyt! Korzystając z poniższych instrukcji, będziesz na dobrej drodze do zrobienia sera feta. A potem wypróbuj swoje dzieło! Tylko pamiętaj, aby cieszyć się procesem! Nie ma nic takiego jak satysfakcja, którą czerpiesz z tworzenia unikalnego, domowego sera.

Feta jest jednym z najstarszych serów na świecie i kojarzy się z Kretą. Składa się z mleka owczego, ale można go również zrobić z mleka krowiego lub koziego. Jeśli jesteś zainteresowany nauką robienia sera feta, będziesz chciał zakupić mezofilne kultury starterowe MM 100. Kultury te sprawdzają się zarówno przy produkcji serów świeżych, jak i półdojrzałych. Nadają one również fecie charakterystyczną kruchą teksturę.

Aby zrobić ser feta, najpierw odsącz skrzepy. Następnie umieścić skrzep w solance na co najmniej pięć dni. Następnie wyciśnij ser za pomocą prasy do sera. Jeśli używasz prasy automatycznej, możesz prasować ser przy piętnastu kilogramach przez sześć do ośmiu godzin przed użyciem go do sałatek lub innych potraw. Po prostu upewnij się, że używasz solanki, jeśli nie używasz jej do innego celu.

W kolejnym kroku, będziesz musiał rehydratować podpuszczkę w proszku. Upewnij się, że pozwalasz mleku siedzieć przez co najmniej dwie minuty przed mieszaniem go. Podczas tego procesu, bakterie podpuszczki będą pracować przez 30 do 40 minut w temperaturze powyżej 60 stopni Fahrenheita. Dłuższy czas hodowli spowoduje wyższą zawartość kwasu i inną teksturę gotowego sera. Gdy bakterie podpuszczkowe zakończą swoją pracę, zamieszaj mleko i zacznij kroić ser.

Kolejnym krokiem w robieniu sera feta jest pokrojenie skrzepu na kawałki o wielkości pół cala. Gdy już będą pokrojone w kostkę, podnieś je z dna patelni i umieść w serownicy. Następnie zawieś je nad miską lub zlewem. Pozwól serowi odsączyć się przez trzy do czterech godzin, zanim usuniesz go z sernika. Jeśli chcesz go przechowywać, możesz umieścić ser w solance na okres do dwóch dni.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane