Jak zrobić piankę z mleka

Być może zastanawialiście się jak zrobić piankę z mleka. Jeśli tak, to wiesz, że mleko o wyższej lepkości może wytworzyć więcej piany. Wyższa lepkość oznacza więcej bąbelków. Drobniejsza pianka jest pożądana w przypadku mrożonych napojów kawowych. Użyj ciężkiej śmietany lub pół & pół zamiast niskotłuszczowego mleka, jeśli chcesz uzyskać bogatszą piankę. Ponadto, mleko powinno być zimne i świeże dla najlepszych rezultatów.

Aby rozpocząć robienie pianki, potrzebujesz zimnego mleka i miksera. Możesz użyć zamykanego słoika lub słoika typu mason. Możesz również użyć pustego słoika po dżemie, jeśli nie masz spieniacza do mleka. Nie przejmuj się, jeśli nie masz wymyślnego spieniacza do mleka. Wygodniej jest nabić piankę ze słoika niż przelewać ją do kubka.

Ogrzej mleko do temperatury 150 stopni Fahrenheita. Uważaj, aby nie przegrzać mleka, bo inaczej możesz skończyć z gorzką kawą. Powinieneś również dostosować wielkość bąbelków w zależności od rodzaju mleka, które chcesz spienić. Mała ilość pianki jest wystarczająca dla filiżanki latte, podczas gdy większa bańka jest lepsza dla cappuccino lub innych napojów.

Możesz kupić elektryczny spieniacz do mleka. Urządzenia te kosztują od 6 dolarów wzwyż. Działają one jak mała, ale potężna trzepaczka, rozbijając płyny i wprowadzając powietrze tak szybko, jak ubijanie ramienia. Wyglądają jak garnek do mleka i są zasilane bateriami, również. A ponieważ są zasilane bateriami, mogą tworzyć pianę w ciągu kilku sekund. W ten sposób można cieszyć się gorącym lub zimnym napojem w zaciszu własnego domu.

Jeśli szukasz najprostszej metody, spieniacz do mleka może być najlepszą opcją. Spieniacz do mleka będzie produkował największe bąbelki i wymaga mniej mleka niż inne metody. W przeciwieństwie do innych metod, spieniacze do mleka nie wymagają precyzyjnej temperatury i mogą nawet spienić mleko niemleczne. Inną opcją jest użycie prasy francuskiej. Tak czy inaczej, spień mleko, stosując się do poniższych wskazówek.

Zimna pianka to łatwy sposób na stworzenie idealnego wykończenia mrożonej kawy lub latte. Prasa francuska lub zamykany słoik dadzą Ci idealną ilość na dwie filiżanki mrożonej kawy. Jeśli chcesz zrobić więcej pianki, po prostu zwiększ ilość mleka. Po przygotowaniu napoju wystarczy nacisnąć tłok, aby uwolnić drobne bąbelki powietrza i cieszyć się mrożoną kawą.

Kolejnym krokiem jest umieszczenie mleka w zamykanym słoiku. Zamknij energicznie pokrywę, a w ciągu minuty uzyskasz grubą warstwę zimnej pianki, którą możesz podawać z ulubionymi kawami. Gruba warstwa zimnej pianki doskonale zastępuje mleko, dodając przyjemnie inny smak do Twoich napojów. Wygląda też świetnie! Jeśli lubisz kawę parzoną na zimno, będziesz zachwycony tym wspaniałym dodatkiem do Twojego repertuaru kawowego.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane