Jeśli szukasz naturalnego sposobu na farbowanie jaj, wypróbuj poniższy przepis. Możesz użyć owoców, warzyw, przypraw, a nawet zaparzonej kawy, aby uzyskać piękny kolor. Po prostu gotuj te składniki razem, aż jajka zmienią kolor na niebieski, fioletowy lub czarny. Następnie pozostaw jajka na noc, aby barwniki mogły się w pełni rozwinąć. Po wyschnięciu, przechowuj je w ciemnej lodówce do 5 dni.
Dla najbardziej żywych kolorów, użyj tanich farb akwarelowych. Walmart ma kilka niedrogich marek dla dzieci. Aby uzyskać efekt marmurkowy, użyj okrągłego pędzla lub końcówki gumki ołówka. Alternatywnie, narysuj projekt używając białej kredki na jajku. Po wyschnięciu, ostrożnie usuń nadmiar bieli i powtórz proces z innym kolorem. Gotowy produkt będzie wyglądał przepięknie! Alternatywnie, można również użyć tej samej metody dla bardziej subtelnego efektu.
Dla jasnego różowego koloru, spróbuj soku z buraka konserwowego. Jest to najłatwiejszy sposób na osiągnięcie pożądanego koloru, a także najszybszy. Po zanurzeniu jaj w mieszance, zajmie około dziesięciu do dwudziestu minut, aby osiągnąć pożądany odcień. Z kolei świeżo ugotowane buraki potrzebują znacznie więcej czasu, aby osiągnąć pożądany odcień różu. Jeśli masz cierpliwość, możesz użyć soku z buraków do barwienia jaj.
Ważne jest, aby wiedzieć, jak przygotować jaja do barwienia. Jest to prosty proces, który może być wykonany przez dzieci. Jednak trzeba mieć kilka podstawowych urządzeń, aby wykonać zadanie. Najpierw trzeba będzie zagotować trochę wody w słoiku żaroodpornym. Do gorącej wody wlej ocet i dodaj dziesięć do dwudziestu kropli barwnika spożywczego. Z tej mieszanki można uzyskać szereg kolorów, w tym neonowych. Po ostygnięciu wody, jajka należy pozostawić do namoczenia na pięć minut.
Po tym, będziesz miał urocze i unikalne jajka wielkanocne. Po całkowitym wyschnięciu, możesz zastosować je do swoich jaj za pomocą medium decoupage, aby stworzyć piękne matowe wykończenie. Jeśli chcesz, aby Twoje jajka były jeszcze bardziej kolorowe, możesz zrobić naturalne barwniki do jajek od podstaw. Pamiętaj jednak, że naturalne barwniki plamią, więc zachowaj ostrożność podczas obchodzenia się z nimi. Jeśli zdarzy ci się rozlać mieszankę, zawsze możesz użyć jej ponownie później.
Dla naturalnych barwników, możesz dodać trochę octu do wrzącej wody. Jeśli chcesz uzyskać bardziej naturalny kolor, możesz również użyć octu. Po zafarbowaniu jajek, przechowuj je w chłodnym miejscu, aby barwnik nie rozmazał się i nie spłynął. Pamiętaj też, aby na dzień Wielkanocy umieścić je w lodówce, aby nie okazały się odbarwione. Nie czekaj więc z farbowaniem jajek do Wielkanocy.
Podobne tematy