Aby zrobić własny barwnik do jajek, potrzebujesz kilku prostych składników. Ugotowane na twardo jajka są idealne do farbowania. Możesz ugotować dwa do trzech jaj w jednej filiżance barwnika. Aby dodać inny kolor, dodaj około 10 do 20 kropli barwnika spożywczego. Jeśli masz cierpliwość, aby czekać, możesz nawet użyć neonowego barwnika spożywczego, jeśli chcesz. Aby barwnik był szybszy, gotuj jajka w patelni z około 2 szklankami wody przez około 15 minut. Gdy woda ostygnie, wyjmij jajka i pozwól im ostygnąć. Następnie pozwól im stać w barwniku przez około 5 minut, zanim ich użyjesz.
Aby zrobić własny barwnik do jaj, przygotuj kąpiel barwiącą. Możesz użyć naturalnych lub syntetycznych barwników. Buraki i herbata Zinger to dwa naturalne barwniki, których możesz użyć. Aby uzyskać bardziej miękkie, nietoksyczne rozwiązanie, zastąp krem do golenia bitą śmietaną. Aby dodać trochę smaku, wymieszaj około łyżki margaryny z barwnikiem. Gdy roztwór barwiący jajka jest już gotowy, ostrożnie zanurz w nim jajko trzy lub cztery razy. Po każdym zanurzeniu trzymaj jajko w barwniku przez około 20 do 30 sekund. Powtórz ten proces dla tylu jaj, ile potrzebujesz.
Po wymieszaniu składników, możesz rozpocząć barwienie jaj. Następnie możesz dodać barwnik spożywczy lub ocet, aby nadać jajkom kolor, który chcesz. Możesz użyć barwnika spożywczego, jeśli wolisz jaśniejsze kolory. Jeśli wolisz subtelniejszy kolor, pomiń ocet i użyj zamiast niego soku z cytryny. Jeśli zdecydujesz się na użycie bardziej naturalnego barwnika, jajka nabiorą pastelowego odcienia. Alternatywnie możesz dodać kilka kropel żółtego barwnika spożywczego i łyżeczkę białego octu.
Możesz również użyć wydrążonych skorupek jaj. Ta metoda nie wymaga chłodzenia, ale takie jajka mają skłonność do łatwego pękania. Przygotowując barwnik, należy odstawić szklankę na każdy kolor. Następnie do każdej szklanki dodaj około 10-12 kropli barwnika spożywczego. Jeśli masz resztki barwnika, przechowuj je w lodówce do tygodnia. W ten sposób możesz cieszyć się swoimi pisankami przez kilka dni, a następnie zjeść je później.
Możesz również zrobić własne barwniki, dodając owoce, warzywa lub przyprawy. Procedura robienia tych barwników jest taka sama jak w przypadku tych produkowanych komercyjnie. Kiedy jajka są już chłodne, możesz je w nich zanurzyć, aby uzyskać pożądany kolor. Możesz nawet szablonować je wzorami dla uzyskania innego efektu. Po namoczeniu jajek, możesz pozwolić im posiedzieć przez noc w barwniku. Następnie ciesz się żywym kolorem, który udało Ci się uzyskać!
Możesz również użyć kapsli od butelek, aby zrobić barwione pisanki. Umieść kapsel w szklance o średnicy od ośmiu do dziesięciu uncji. Wlej do niej jajko. Następnie wymieszaj składniki barwnika. Powinieneś dodać około dziesięciu do dwudziestu kropli barwnika spożywczego. Po dodaniu barwnika spożywczego, pozwól mieszaninie barwników ostygnąć. Dodaj wodę, jeśli chcesz zrobić jeden lub dwa paski. Po tym czasie odczekaj co najmniej 5 minut przed użyciem barwnika.
Podobne tematy