Ten prosty przepis pozwoli Ci cieszyć się smakiem czarnego bzu bez żadnych kłopotów. Jest to doskonały dodatek do filiżanki wody gazowanej. Możesz go również użyć jako dodatek do lodów waniliowych lub zwykłego jogurtu. Jeśli chcesz, możesz spróbować go na naleśnikach lub gofrach. Innym świetnym zastosowaniem czarnego bzu jest zrobienie galaretki z czarnego bzu. Po pierwsze, musisz zebrać kilka owoców czarnego bzu. Następnie rozgnieć je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Następnie przecedzić sok przez sito o drobnych oczkach lub worek do mleka orzechowego. Dodaj miód do smaku, a następnie przechowuj syrop w butelce lub słoiku.
Po odcedzeniu i przygotowaniu syropu, umieść go w sterylizowanych słoikach. Gdy słoiki są już wysterylizowane, umieść je w gorącej kąpieli wodnej na około 10 minut. Gdy syrop będzie już gotowy, wyjmij je z gorącej kąpieli wodnej. Pozwól im ostygnąć. Po tym czasie przykręć pokrywki. Przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz zachować syrop do późniejszego wykorzystania, możesz użyć szklanego słoika.
Kolejnym krokiem w tym, jak zrobić syrop z czarnego bzu z owocami, jest przygotowanie słoików. Przygotuj słoiki typu pint, czyszcząc je i usuwając wszelkie obce przedmioty. Następnie napełnij słoiki wodą. Umieść je nad garnkiem na średnio-wysokim ogniu. Kiedy syrop zredukuje się do odpowiedniej konsystencji, możesz wysterylizować słoiki i przechowywać je w gorącej wodzie. Po zakończeniu będziesz mieć pyszny i zdrowy syrop gotowy na każdą okazję.
Syrop z czarnego bzu zawiera miód, więc pamiętaj, aby kupować lokalny, surowy miód. Zapewnia on smak i powleka gardło. Możesz też zamiast niego użyć syropu daktylowego, klonowego lub miodu. Miód nie jest zdrowy dla niemowląt, więc możesz rozważyć zastąpienie go innymi cukrami. Zauważ też, że jeśli używasz miodu, nie podawaj go dzieciom młodszym niż rok. Zawiera on ryzyko botulizmu i nie powinien być podawany niemowlętom poniżej pierwszego roku życia.
Przed rozpoczęciem robienia syropu z czarnego bzu, będziesz musiał przygotować składniki. Najpierw umieść owoce czarnego bzu w dużym rondlu. Wypełnij garnek wodą o objętości około pół galona. Dodawaj wodę, aż ledwo przykryje jagody. Przykryj garnek ściereczką i doprowadź do delikatnego wrzenia. Kiedy syrop osiągnie pożądaną konsystencję, jesteś gotowy, aby przelać go do słoików.
Zależnie od twoich preferencji, ilość cukru może być dostosowana do twojego budżetu. Jeśli próbujesz zmniejszyć ilość cukru w swoim syropie z czarnego bzu, możesz chcieć użyć około jednej trzeciej lub połowy mniej słodzika. Ponadto, syrop będzie cieńszy niż w przypadku użycia większej ilości słodzika. Syrop pozostanie świeży przez około tydzień, jeśli będziesz go odpowiednio przechowywać w lodówce.
Podobne tematy