Jak zrobić sok z czarnego bzu na zimę

Niezależnie od tego, czy szukasz zdrowego napoju na zimę, czy szukasz specjalnego przepisu, oto kilka wskazówek, jak zrobić sok z czarnego bzu na zimę. Owoce czarnego bzu są łatwe do zrobienia. Wystarczy umieścić je w rondlu i dodać wodę. Jeśli masz robota kuchennego, użyj go, ale możesz też rozgnieść jagody tłuczkiem do ziemniaków. Po przetarciu czarnego bzu zamieni się w pyszny, odżywczy napój.

Możesz kupić suszone owoce czarnego bzu online i mieć je dostarczone do swoich drzwi. Możesz dodać surowy miód i inne opcjonalne składniki, takie jak laski cynamonu, strąki kardamonu lub świeży imbir. Gdy jagody będą parzyć się przez 20 minut, odcedź je. Użyj sitka, aby wycisnąć dodatkowe soki. W razie potrzeby dodać miód i inne składniki, takie jak sok z cytryny. Możesz pić ten rozcieńczony syrop na co dzień lub dodać łyżkę do filiżanki zupy lub gulaszu.

Aby zrobić syrop z czarnego bzu, podgrzewaj syrop na średnim ogniu, aż zredukuje się o połowę. Powinno to zająć około 30 minut. Gdy mieszanka zredukuje się o połowę, przecedzić ją przez sitko o drobnych oczkach. Jeśli używasz sitka, użyj tylnej części łyżki, aby odcisnąć cząstki stałe. Dodać miód i dobrze wymieszać. Po ostudzeniu syropu, przechowuj go w szklanym słoiku.

Syrop z czarnego bzu jest łatwy do przygotowania i ma niesamowity smak. Aby zrobić ten syrop, możesz użyć świeżych lub suszonych owoców czarnego bzu. Możesz również dodać szczyptę cynamonu, aby wzmocnić rozgrzewające działanie syropu. Jeśli chcesz zachować syrop do późniejszego wykorzystania, dodaj do mieszanki odrobinę brandy lub rumu. Po zamrożeniu można go przechowywać w słoikach lub butelkach typu mason. Ten syrop utrzymuje się również przez kilka tygodni w słoikach.

Syrop z bzu jest również pyszny na naleśnikach. Można również dodać go do ciepłej brandy, aby stworzyć świąteczny spritz. Już jeden funt czarnego bzu pozwoli na zrobienie około czterech partii syropu. Do mieszanki można dodać imbir, goździki lub skórkę pomarańczową, a następnie przecedzić płyn przed zabutelkowaniem. Syrop może być przechowywany w lodówce do 6 miesięcy. Jeśli użyjesz go podczas zimy, będziesz zadowolony, że to zrobiłeś.

Korzyści z czarnego bzu są liczne. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w jagodzie może pomóc wzmocnić układ odpornościowy i zwalczyć przeziębienie i grypę. Syrop promuje również zdrowie psychiczne. Może również pomóc złagodzić ból związany z przeziębieniem. Więc następnym razem, gdy czujesz się pod pogodą, upewnij się, że weźmiesz zastrzyk syropu z czarnego bzu, aby zachować zdrowie! Jak więc zrobić sok z czarnego bzu na zimę?

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane