Jak zrobić jajka Benedykta

Jeśli kiedykolwiek chciałeś wiedzieć, jak zrobić jajka benedykta, trafiłeś we właściwe miejsce. Ten przepis to pyszny posiłek sam w sobie lub może być łatwo dostosowany do podania jako lekka kolacja. Składa się z opiekanych angielskich muffinów, aromatycznego kanadyjskiego bekonu, ugotowanego jajka i bogatego sosu hollandaise. Możesz zrobić pojedynczy stos lub całe danie ze stosu, w zależności od liczby gości, których karmisz.

Eggs Benedict to tradycyjne amerykańskie danie śniadaniowe, które pochodzi z Nowego Jorku. Składa się z angielskiej muffinki przeciętej na pół i zwieńczonej kanadyjskim bekonem, jajkiem sadzonym i klasycznym francuskim sosem Hollandaise. Ten przepis jest niezwykle bogaty i dekadencki! Powinieneś stosować się do tych wskazówek dotyczących ugotowania jajka, ale pamiętaj, że starsze jajka mają tendencję do pękania. Jeśli nie jesteś pewien, jak ugotować jajko, spróbuj tych wskazówek, aby zapewnić, że twoje jajka wyjdą tak doskonałe, jak to tylko możliwe.

Aby zacząć, zacznij od zrobienia sosu holenderskiego. Będziesz potrzebował masła, żółtek jaj, soli i pieprzu cayenne. Sos jest kremowy, bogaty i pyszny, a można go zrobić w blenderze. Ugotowane jajka są ważne, ponieważ pozostaną bardziej miękkie niż ich białe odpowiedniki. Możesz również zastąpić zwykły bekon kanadyjskim. Możesz również tostować angielską muffinkę i posmarować ją masłem. Gdy będzie już opieczona, umieść na niej jajka benedykt. Dodaj hojną ilość sosu hollandaise i podawaj z plasterkiem masła lub galaretki do maczania w daniu.

Inną rzeczą, o której powinieneś pamiętać, przygotowując jajka Benedykta, jest rodzaj używanego mięsa. W Stanach Zjednoczonych tradycyjna wersja zawiera bekon. Jednak w Australii preferowana jest szynka, ponieważ łatwiej ją przekroić. Szynka, wędzony łosoś i mięso homara to również świetny wybór. Podczas gdy szynka jest tradycyjnym wyborem, możesz również zastąpić wędzonego łososia i awokado jako bardziej wymyślną opcję. Aby zrobić sos, wymieszaj masło z sokiem z cytryny i dodaj go do jajek.

Dla sosu, zrób go z wyprzedzeniem. Możesz nawet przygotować sos do 5 dni wcześniej. Aby ugotować jajka, delikatnie zanurz żółtka w wodzie z lodem, aby zapobiec nadmiernemu ugotowaniu. Po tym czasie wyjmij jajka i podaj je. Gdy jajka są już gotowe, sos można przechowywać w lodówce do 24 godzin. Pamiętaj tylko, że powinny być gotowane przez trzy i pół minuty.

Gdy już przygotujesz sos i angielskie muffiny, jesteś gotowy, aby rozpocząć gotowanie jajek. Będziesz potrzebował rondla z co najmniej 2 calami wody. Kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia, musisz rozbić jajka do małej miski. Kiedy białka będą już gotowe, wyjmij je z wody i umieść na angielskiej babeczce. Na każde jajko nałóż bekon i łyżkę sosu Hollandaise. Opcjonalnie możesz udekorować je pietruszką lub innymi ziołami.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane