Słyszeliście o słynnej płaskiej białej ze Starbucksa, ale co to tak naprawdę znaczy? Cóż, zaraz dowiesz się, jak przygotować tę kawę w domu. Flat White to po prostu mrożona kawa z mikropianą, która ma idealną konsystencję, wydobywającą śmiały smak kawy. Standardowa płaska biała ma podwójną ilość espresso do mleka i jest zwykle wykonywana z kapsułką L’OR.
Choć tradycyjna płaska biała jest nalewana bez pianki, możesz ją zrobić w domu, wykonując kilka prostych kroków. Po pierwsze, zacznij od zaparzenia mleka. Kiedy robisz flat white w domu, użyj dzbanka do mleka przynajmniej dwa razy większego niż twoja filiżanka, aby uniknąć spienienia. Możesz użyć dowolnego rodzaju mleka. Francuska prasa zrobi to samo. Kiedy masz już odpowiednią ilość wody, wymieszaj z mlekiem.
Po drugie, będziesz potrzebował trochę mleka. Jeśli zamierzasz użyć pełnego mleka, spróbuj użyć pełnego mleka. Następnie, w razie potrzeby, dodaj więcej mleka. Gdy mleko będzie spienione, wlej espresso i dobrze wymieszaj. Powtórz proces dla drugiej filiżanki kawy. Powinna ona wyglądać i smakować tak samo jak oryginał. Jeśli chciałbyś mocniejszą lub rzadszą kawę, użyj mocnego espresso.
Po trzecie, będziesz musiał naciągnąć mleko. Mleko używane do Flat White powinno być pozbawione bąbelków powietrza na wierzchu. Uzyskuje się to poprzez trzymanie końcówki różdżki do parzenia niżej niż normalnie. Zapobiega to przedostawaniu się pęcherzyków powietrza do mleka i rozbija jego powierzchnię. Technika ta pomaga mleku znacznie zwiększyć swoją objętość, a także sprawia, że wygląda ono na szkliste. Jest to łatwe do zrobienia! Ale pamiętaj, aby prawidłowo umyć różdżkę parową po każdym użyciu.
Możesz również użyć substytutu mleka, jeśli nie możesz znaleźć mleka mlecznego w swojej okolicy. Możesz zastąpić mleko 1% innym rodzajem mleka. Warto zauważyć, że mleka smakowe mogą nie smakować tak samo jak tradycyjne. Główna różnica między nimi polega na tym, że to drugie ma więcej espresso. Jest też nieco mocniejsza od tej pierwszej. Aby uzyskać idealną Flat White, należy użyć mleka półtłustego, które jest znacznie bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso shot. Po spienieniu mleka, filiżanka jest wirowana, aby usunąć wszelkie duże bąbelki. W rezultacie uzyskasz kremową konsystencję i delikatną warstwę cremy.
Płaska biała jest popularnym napojem kawowym w Australii i Nowej Zelandii. Jego smak jest podobny do latte, ale pianka jest mniej puszysta. W przeciwieństwie do tego, latte jest dużym napojem i często jest podawany w filiżance, która ma sześć uncji. W Australii stało się popularnym napojem w specjalistycznych kawiarniach trzeciej fali. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kawy Flat White w domu, a te wskazówki powinny pomóc Ci uzyskać wspaniałą filiżankę!
Podobne tematy