Aby zrobić gluten z siemienia lnianego, możesz zacząć od zmielenia nasion lnu na drobny proszek w szybkim robocie kuchennym. Dodaj sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia do zmielonych nasion lnu i dobrze wymieszaj. Połącz nasiona lnu z mąką, sodą oczyszczoną i solą. Dodaj tylko tyle wody, aby powstało ciasto. Pozwól ciastu ostygnąć przed rozpoczęciem pracy. Po ostygnięciu podziel je na 4 równe kulki. Każdą z nich rozwałkuj za pomocą wałka.
Możesz również zastąpić całe zmielone siemię lniane mąką, bułką tartą i kiełkami pszenicy. Siemię lniane powinno być jednak zmielone, ponieważ całe nasiona nie dają takiego samego efektu. Guma guar i guma ksantanowa są również alternatywą, ale są drogie i trudne do znalezienia. Zamiast tego użyj mielonego siemienia lnianego, aby stworzyć bezglutenową alternatywę dla składników zawierających gluten w recipes.
Start by mixing together the almond flour, ground flax meal, and baking powder. Następnie dodaj roztopione masło z jajkami i cukrem. Dobrze wymieszać. Wymieszaj z nasionami lnu. Ciasto wypełni foremki do muffinek prawie w całości. Posyp nasiona lnu na wierzchu każdej muffinki. Piec bez przykrycia przez 20 do 30 minut. Wykałaczka włożona do środka powinna wyjść czysta. Pozwól muffinom ostygnąć w formie przed wyjęciem.
Możesz również użyć mielonego siemienia lnianego w pieczeniu zamiast jajek. Mielone siemię lniane zawiera błonnik i jest świetnym zamiennikiem dla jaj. Po pozostawieniu mieszaniny na 10 minut, odmierz mąkę do małego kopca. Wymieszaj widelcem z mieszanką mielonego siemienia lnianego. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dodaj dodatkową mąkę jedną łyżkę (15 mL) na raz, aż będzie dobrze zagniecione i podobne do ciasta.
Zmielone siemię lniane jest odżywczą potęgą. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, białka i żelaza. Łyżka stołowa mielonego siemienia lnianego zawiera 11% dziennego zapotrzebowania na błonnik, 3 gramy białka i 6% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Nasiona lnu zawierają również zdrowe kwasy omega 3. Jeśli planujesz dodać siemię lniane do swojej diety, pamiętaj, aby pić dużo wody.
Są dwa sposoby na zrobienie mączki lnianej: kupić całe nasiona lnu i zmielić je samodzielnie. Zakup zmielonych nasion lnu jest tańszy niż zakup wstępnie zmielonych, a w temperaturze pokojowej zachowują one trwałość przez około rok. Aby zrobić mączkę lnianą, użyj elektrycznego młynka do kawy lub blendera. Z jednej filiżanki zmielonych nasion lnu powstanie około trzy czwarte mączki lnianej. Możesz również użyć resztek w smoothie lub posypać nimi płatki śniadaniowe.
Podobne tematy