Niezależnie od tego, czy przygotowujesz ciasto bezowe, pavlova czy mus czekoladowy, istnieje kilka wskazówek, których możesz przestrzegać, aby zapewnić sobie doskonałą bezę. Najważniejszą wskazówką jest użycie czystej, suchej miski do mieszania. Białka jaj powinny mieć temperaturę pokojową podczas ubijania. Jeśli żółtko jest zbyt zimne, uniemożliwi to prawidłowe ubicie białek.
Beza powinna być gotowana bardzo powoli. Większość bezików powinna piec się w temperaturze 350 stopni F przez około 15 minut. Gorący piekarnik może spalić bezę. Ponadto, beziki powinny być gotowane przez co najmniej cztery godziny.
Przed gotowaniem należy upewnić się, że miska do mieszania i uchwyt miski są czyste i suche. Jeśli używasz plastikowej miski, najlepiej jest ją dokładnie opłukać. Plastikowe miski mają tendencję do zatrzymywania olejów, co może spowodować, że beza nie będzie się dobrze ubijać.
Do ubijania bezy możesz użyć miksera ręcznego lub stojącego. Aby uzyskać mocniejszą, stabilną bezę, możesz dodać 1/8 łyżeczki kremu winnego. Jest to dodatek, który sprawi, że białka w białkach nie będą się sklejać. Możesz również dodać niewielką ilość soku z cytryny, aby zapobiec deflacji bezów.
Kiedy zaczniesz robić swoją bezę, musisz upewnić się, że ubijasz białka, aż będą błyszczące i spienione. Można to zrobić poprzez ubicie białek z dodatkiem śmietany. Dobrym pomysłem jest również ubicie białek z ekstraktem waniliowym. Po ubiciu białek należy dodać cukier w niewielkich ilościach. Należy wmieszać cukier do białek, aż do całkowitego połączenia.
Po dodaniu cukru, będziesz chciał ubijać masę przez około pięć minut. Po tym czasie, będziesz chciał zmniejszyć prędkość miksera do średniej. Kiedy dojdziesz do około siedmiu minut, będziesz chciał dodać gorący syrop cukrowy.
Jeśli używasz miksera ręcznego, upewnij się, że jesteś w stanie ubić białka, aż do uzyskania szczytów. Jeśli używasz miksera stojącego, możesz użyć przystawki do ubijania.
Możesz również użyć robota kuchennego, aby zrobić bezę. Proces ten jest szybszy, ale musisz dodawać cukier powoli. Użycie robota kuchennego sprawia, że beza jest bardziej stabilna. Możesz również użyć młynka do kawy, aby zmielić cukier, jeśli chcesz.
Kiedy już skończysz ubijać bezę, nadszedł czas na pieczenie. Powinieneś umieścić swoje beziki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Jeśli chcesz zrobić gniazdo, możesz umieścić małe kleksy z bezy w każdym rogu. Następnie metalową łyżką docisnąć środek każdej bezy.
Po upieczeniu, powinieneś pozwolić swoim bezom ostygnąć w piekarniku przez noc. Beziki powinny być pieczone w dni o niskiej wilgotności powietrza. Im bardziej wilgotne otoczenie, tym większe ryzyko powstania bezy. Używanie suchej blachy do pieczenia jest ważne, aby zapobiec ponownemu wchłonięciu wilgoci. Możesz również użyć niższego piekarnika do pieczenia. Sprawdź temperaturę za pomocą termometru, aby upewnić się, że Twoje bezy mają odpowiednią temperaturę.
Podobne tematy